Perm Medical JournalPerm Medical Journal0136-14492687-1408Eco-Vector680910.17816/pmj34190-94Research ArticleASTRAGALUS GLYCYPHYLLUS L. FATTY AND ORGANIC ACIDSPozdnyakovaT Apozdnyakova.tatyana.72@mail.ruBubenchikovR A-15022017341909411072017Copyright © 2017, Pozdnyakova T.A., Bubenchikov R.A.2017Aim. To study the fatty and organic acids in Astragalus glycyphyllus L . Materials and methods. The object of this study was a dry-grinded grass of Astragalus glycyphyllus L. , prepared in 2016 in Kursk region during the period of mass plant blossoming. The method of gas-liquid chromato-mass-spectrometry was used to study the qualitative composition and quantitative content of fatty and organic acids of the plant. Results. Astragalus glycyphyllus L. contains 19 fatty and 10 organic acids. Fatty-acid composition of Astragalus glycyphyllus L. , presented by saturated, monounsaturated and polyunsaturated acids, is characterized by a low coefficient of polyunsaturated acids. Conclusions. The obtained results prove the possibility of using Astragalus glycyphyllus L. in medical and pharmaceutical practice as a source of organic and fatty acids including omega-3 and omega-3-based drugs.Astragalus glycyphyllus Lfatty acidsorganic acidsgas-liquid chromato-mass-spectrometryАстрагал солодколистныйжирные кислотыорганические кислотыгазожидкостная хромато-масс-спектрометрия[Захарова И.Н., Суркова Е.Н. Роль полиненасыщенных жирных кислот в формировании здоровья у детей. Педиатрия 2009; 88 (6): 84-91.][Позднякова Т.А., Бубенчиков Р.А. Герань сибирская: содержание жирных и органических кислот. Фармация 2014; 8: 13-15.][Путырский И.Н., Прохоров В.Н. Универсальная энциклопедия лекарственных растений. М.: Махаон 2000; 605.][Растительные ресурсы России: дикорастущие цветковые растения, их компонентный состав и биологическая активность. Т. 3. Семейства Fabaceae-Apiaceae: под ред. А.Л. Буданцева. СПб.; М.: Товарищество научных изданий КМК 2010; 601.][Сергалиева М.У., Мажитова М.В., Самотруева М.А. Растения рода астрагал: перспективы применения в фармации. Астраханский медицинский журнал 2015; 10 (2): 17-31.][Терешина Е.В. Роль жирных кислот в развитии возрастного окислительного стресса. Гипотеза. Успехи геронтологии 2007; 20 (1): 59-65.][Флора СССР: в 30 т. Под ред. В.Л. Комарова. М.; Л.: Изд-во АН СССР 1934-1964; 12: 919.][Carrapiso A.I., Carcia С. Development in lipid analisis: some new extraction techniques and in situ transesterification. Lipids 2000; 35: 1167-1177.][Michalska M., Wasek M. Antioxidant capacities of natural supplements with high doses of vitamin C. Actual problems of creation of new medicinal preparations of natural origin. PHYTOPHARM-2003: proceedings of the 7 Intern. Cong., 3-5 july 2003. Saint Petersburg. Pushkin, 2003; 491-494.][Podmore I.D., Griffiths H.R., Herbert K.E. Vitamin C exhibits pro-oxidant properties. Nature 1998; 392: 559.]