Perm Medical JournalPerm Medical Journal0136-14492687-1408Eco-Vector906210.17816/pmj354%pCOMPARATIVE ANALYSIS OF HEMATOLOGICAL AND BIOCHEMICAL INDICATORS OF BLOOD IN CHILDREN WITH VITAMINS VARIOUS SECURITYYambulatovAleksandr Mikhailovich<p>post-graduate student FBSI “Federal Scientific Center for Medical and Preventive Health Risk Management Technologies”</p>random799@mail.ruhttps://orcid.org/0000-0002-4098-5583FBSI “Federal Scientific Center for Medical and Preventive Health Risk Management Technologies”1010201835412072018Copyright © 2018, Yambulatov A.M.2018<p>Goal. Study of the features of hemogram and biochemical indicators of blood in children with different supply of vitamins.<br />Materials and methods. The laboratory determination of the content of vitamins A, C, D, E, B6 and B12 in the blood of children attending pre-school educational organizations (hereinafter - OED), where the standard C-vitaminization of the diet was carried out.<br />The observation group consisted of 146 children with hypovitaminosis in two or more vitamins, the comparison group included 42 children with a physiological level of vitamin supply for all the vitamins studied. An integral evaluation of hematological and biochemical blood indices in children of the compared groups was carried out.<br />Results. It is shown that 75-85% of the children surveyed have a year-round deficit of vitamins, which has the character of polyhypovitaminosis in 40%. It has been established that in the autumn and winter period, the supply of children with vitamins A and C is characterized as "subnormal", while in spring 70% of children experience a deficiency of vitamin C and 15% of vitamin A. In autumn, every third child has a vitamin B6 deficiency, and each 10 is vitamin D; by spring, the number of children with insufficient availability of these vitamins increases in 1.8-6.3 times. Half of the children attending pre-school educational organizations experience a year-round vitamin B12 deficiency. From September to May, the level of provision of children with vitamin A is reduced by more than 60%, vitamin E - by 55%, vitamin C - by 25%, vitamin D - by 15.<br />Conclusions. In children with inadequate supply of vitamins, a more intense state of the erytriocyte germ of the hematopoiesis and a decrease in the proliferative activity of the lymphocytic monocystic sprout are observed against a background of a higher activity of allergic cell reactions; there is a lower level of activity of protein, carbohydrate, mineral and energy metabolism in children with insufficient vitamin supply.</p>детивитаминысезонная обеспеченность, кровь[1. Батурин А.К., Каганов Б.С., Шарафетдинов Х.Х. Питание подростков: современные взгляды и практические рекомендации. М. 2006. 54с.][2. Завьялова А.Н. Обеспеченность витаминами и возможности диетической коррекции полигиповитаминоза у школьников Санкт-Петербурга / Завьялова А.Н., Булатова Е.М., Вржесинская О.А., Исаева В.А., Коденцова В.М., Переверзева О.Г., Спиричев В.Б., Ладодо О.Б., Спиричева Т.В. // Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. – 2011. - №4. – С. 35-39.][3. Захарова И.Н., Сугян Н.Г., Дмитриева Ю.А. Дефицит микронутриентов у детей дошкольного возраста. //Вопросы современной педиатрии.-2014.-№4.-С. 63-69.][4. Клещина Ю.В. Особенности формирования нарушений питания у детей / Клещина Ю.В., Елисеев Ю.Ю., Павлов Н.Н. // Здоровье населения и среда обитания. – 2012. - №8 (233). – С.20 – 22.][5. Конь И.Я. Дефицит витаминов у детей: основные причины, формы и пути про¬филактики у детей раннего и дошкольного возраста// Вопросы современной педиатрии. – 2002. - Т.1., № 2 - С.62][6. Конь И.Я., Волкова Л.Ю., Дмиртиева С.А. Актуальные проблемы питания школьников. Здоровье населения и среда обитания. 2009; 9 (194): 4-9.][7. Костантин Ж. Витамины и их роль в организме / Костантин Ж., Кугач В.В.// Вестник фармации. - 2006. - № 2 (32) - С. 58-70.][8. Кучма В.Р. Мониторинг модернизации организации питания детей в образовательных учреждениях // Здоровье населения и среда обитания. – 2012. - №8 (233). – С.7 – 10.][9. Левчук Л.В., Стенникова О.В. Вопросы современной педиатрии. 2009.-№3.- С. 42-47.][10. Маймулов В.Г., Якубова И.Ш., Чернякина Т.С. Питание и здоровье детей. С-Пб: СпбГМА им. И.И. Мечникова. 2003. 354 с.][11. Поляшова А.С. Оценка пищевого статуса детей младшего школьного возраста и обоснование мероприятий по его оптимизации. Автореф. Дис. … канд.мед. наук. Н. Новгород, 2005. 24 с.][12. Ребров В.Г., Громова О.А. Витамины, макро- и микроэлементы. М., Гоэтар-медиа. – 2008 г. 954 с.][13. СанПиН 2.4.1.3049-13 «Санитарно-эпидемиологические требования к устройству, содержанию и организации режима работы дошкольных образовательных организаций» №26 (зарегистрирован в Министерстве юстиции Российской Федерации 29 мая 2013 года, регистрационный N 28564).][14. Студеникин В.М. Гиповитаминозы и поливитамины//Вопросы современной педиатрии.-2002.Т1, №1.-С.48-51.][15. Студеникин В.М., Балканская С.В., Шелковский В.И. и др. Витаминно-минеральная недостаточность у детей: соматические и психоневрологические аспекты проблемы//Лечащий врач.-2008.-№1.-С. 19-22.][16. Суетнова Е.Ю. Гигиеническая оценка питания детей, посещающих детское дошкольное учреждение / Суетнова Е.Ю., Сетко Н.П. // Здоровье населения и среда обитания. - 2007. - № 2. - С. 27-29.][17. Трофименко В.А. Обеспеченность витаминами и железом детей из группы риска по железодефицитным состояниям и ее коррекция с использованием витаминов и различных форм железа. Автореф. дисс. канд. мед. наук. – М. – 2006 г. – 21 стр.][18. Четыркин Е.М. Статистические методы прогнозирования. - М.: Статистика». – 1977. – 356 с.]